In andere talen: Deutsch English Français 日本語 Polski Русский Українська 简体中文

Tree

From Official Factorio Wiki
Revision as of 09:25, 26 February 2021 by Bilka (talk | contribs) (whitespace, fixed link)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Tree.png
Tree

Trees in world.png

Absorbs pollution. Can be chopped down for wood.

Kleur op kaart

Verwachte grondstoffen

Tree:
Wood.png
4

Dead tree:
Wood.png
2

Gezondheid

Tree: 50
Dead tree: 20

Mijntijd

Tree: 0.55
Dead tree: 0.5

Vereiste technologieën

Geen vereist

Bomen zijn planten in Factorio. Ze kunnen gekapt worden voor hout zijn de enige bron hiervan. Bomen vormen obstakels voor gebouwen en moeten worden geruimt om bouwruimte vrij te maken. Bomen zijn uniek in dat ze vervuiling absorberen. Bomen kunnen niet worden herplant.

Achievements

Run-forrest-run-achievement.png Ren Forrest, ren

Vernietig 100 bomen door impact.

Pyromaniac-achievement.png Pyromaan

Vernietig 10k bomen met behulp van vuur.

Goede methoden om bomen te verwijderen


(*) Bruikbaar om hout te verzamelen. Dode bomen geven 2 hout en duren 0.5 tijdseenheden om te slopen. Levende bomen geven 4 hout en duren 0.55 tijdseenheden om te slopen. Alle andere methoden vernietigen de bomen volledig, waardoor je ze niet kan gebruiken om hout te verzamelen.

Bosbranden

Een bosbrand zal zich na korte tijd in rap tempo verspreiden.

Bomen kunnen in brand gestoken worden door middel van vlammenwerpers en vlammenwerper geschutten. Er zal een bosbrand ontstaan omdat het vuur zich van boom naar boom verspreid. Dit creëert veel vervuiling. Van afgebrande stukken bos zullen alleen nog boomstronken en verkoolde bomen over zijn.

Als bomen eenmaal in brand staan, kunnen ze niet geblust worden. Het is echter wel mogelijk om preventief een grote bosbrand te voorkomen door brandgangen te maken: brede paden door een bos waar geen bomen staan. Dit voorkomt de voortgang van de brand omdat de bomen te ver uit elkaar staan voor het vuur om zich te verspreiden.

Het absorberen van vervuiling

Elke boom absorbeerd elke seconde een kleine hoeveelheid vervuiling in de chunk waarin hij staat. Als de totale hoeveelheid vervuiling in een chunk groter is dan 60 eenheden, hebben een aantal bomen in die chunk de kans om een fase aan bladeren te verliezen, of de bladeren worden een fase grijzer. Ongeacht of een boom bladeren verliest of grijzer wordt zal hij in totaal 10 eenheden aan vervuiling absorberen.
Een boom stopt met het verliezen van bladeren en wordt niet meer grijzer zodra de som van zijn grijsheidspercentage en zijn percentage verloren bladeren hoger is dan 120%. 50% van de bomen stopt een fase eerder met het krijgen van bladeren. Aangezien de grijsheid en de bladfase dan voor altijd vastliggen voor die boom, is het mogelijk voor bomen om enkele bladeren te behouden en heel grijs te zijn in sterk vervuilde chunks, of omgekeerd.
Hoe lager de dichtheid van de bladeren, hoe minder vervuiling een boom absorbeerd. De grijsheid van een boom heeft geen effect op de absorptie van vervuiling.

Object Fase Vervuiling geabsorbeerd per seconde
Green tree.png Boom, rode boom, bruine boom 0 (Maximale bladdichtheid) -0.001
1 -0.00067
2 -0.00033
3 (Minimale bladdichtheid) 0
Dead dry hairy tree.png Dode droge harige boom Geen fasen -0.0001
Dead grey trunk.png Dode grijze stronk Geen fasen -0.0001
Dead tree desert.png Dode boom - woestijn Geen fasen -0.0001
Dry hairy tree.png Dode harige boom Geen fasen -0.0001
Dry tree.png Droge boom Geen fasen -0.0001

Zie ook